Europese verkiezingen: ga stemmen, er valt écht iets te kiezen 

Donderdag 6 juni mag je naar de stembus voor het Europees parlement. In totaal zijn er 31 Nederlandse zetels te verdelen in het Europees parlement. Deze verkiezingen hebben een directe impact op de richting en het beleid van de Europese Unie en op jouw dagelijkse leven. Breng op donderdag 6 juni je stem uit. Er valt écht iets te kiezen.

Kunst en cultuur zijn essentieel voor de identiteit van Europa. Niet voor niets is Europa daarom een belangrijke speler in het bevorderen en beschermen van cultuur, media en arbeidsomstandigheden. Jouw stem bepaalt mede welke partijen in het Europees parlement deelnemen en wie het voor het zeggen krijgt. Het Europees parlement heeft een niet te onderschatten impactvolle rol in het beschermen van werkenden ten opzichte van AI, streamingsplatforms en grote techbedrijven. Ook investeert Europa jaarlijks miljarden in cultuur en media, en maakt het beleid rondom fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. 
 
Over de Europese verkiezingen 
Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement, verdeeld over verschillende fracties. Voor een duidelijk overzicht van partijen en hun Europese fracties, kun je de EU-monitor raadplegen.

Wat zeggen de politieke partijen over de culturele en creatieve sector? 
Ben je op zoek naar een goed overzicht van alle partijstandpunten voor onze sector? Kunsten '92 heeft alle cultuurparagrafen uit de verkiezingsprogramma’s voor je uitgelicht. De Kunstenbond heeft daarnaast een handige samenvatting. Zo kun je makkelijk ontdekken welk standpunt het beste bij jou aansluit.  

Ga stemmen
Twijfel je nog over je keuze? De StemWijzer is een uitstekende tool om je te helpen bij het maken van een geïnformeerde keuze. Aan de hand van 30 stellingen test je je politieke voorkeur, en ontdek je welke politieke partij het beste bij je past. De StemWijzer kun je hier invullen

Onderschrijf initiatief ‘Cultural Deal of Europe’ 
De ‘Cultural Deal for Europe’ roept de Europese Unie op om cultuur centraal te stellen in haar politieke visie en ambities voor de toekomst. Het initiatief streeft ernaar cultuur te integreren in belangrijke EU-beleidsgebieden en heeft specifieke voorstellen voor actie voorgesteld. Benieuwd naar hun voorstellen? Meer informatie vind je op de website van Cultural Deal, waar je het initiatief ook kunt onderschrijven.  
 
Bovenal, roepen wij jou op: maak gebruik van je stemrecht. Breng je stem uit op donderdag 6 juni! 

Vorige
Vorige

Oproep aan kabinet Schoof: géén hogere btw

Volgende
Volgende

Bondgenootschap sport, media, cultuur en horeca: geen hogere btw, je belast er heel Nederland mee