Staatssecretaris Uslu over diversiteit: ‘Sector moet aan de slag’
Makers van kleur ervaren de audiovisuele-sector nog als weinig inclusief. Dat blijkt uit een grondig onderzoek binnen de sector. Staatssecretaris Uslu roept de sector op om met de uitkomsten aan de slag te gaan.
“Uit dit onderzoek blijkt dat er nog veel stappen te zetten en verbeteringen te realiseren zijn, ondanks dat ook dingen goed gaan”, zegt staatssecretaris Gunay Uslu naar aanleiding van het verschijnen van het rapport: ‘Je kunt niet zijn wat je niet kunt zien’. Uit het onderzoek blijkt dat er nog veel werk aan de winkel is om de sector inclusiever te maken. Zo is de positie van makers van kleur zwakker dan van witte makers, hebben zij minder werk en zijn zij ondervertegenwoordigd in leidinggevende functies. Ook de vertegenwoordiging van personages in series en films laat nog te wensen over. Verhalen van vrouwelijke personages van kleur zijn vrijwel afwezig.
Het onderzoek werd geïnitieerd naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten van 2020 en gesprekken met het initiatief KLEUR; een organisatie die pleit voor meer inclusiviteit in de sector. Bijna 700 professionals uit de audiovisuele-sector werkten aan het onderzoek mee. Ook werden 100 Nederlandse producties geanalyseerd uit de periode 2018-2020.
‘Moet hoger op de agenda’
Hoewel er ook positieve ontwikkelingen in de sector zijn waargenomen in het rapport, laat het rapport een pijnlijk beeld zien. Dat ervaart Andrea Kleverlaan, vanuit de NAA-Inclusiviteitscommissie, ook in de praktijk. “Één van de punten is bijvoorbeeld dat wij merken dat op het gebied van kap & grime acteurs van kleur nog altijd niet op dezelfde manier worden behandeld als hun witte medespelers. Dat moet echt anders. Daar is de sector ook al mee bezig maar het kan en moet sneller en dus hoger op de agenda.”
De staatssecretaris roept de sector op om verdere acties te ondernemen op basis van de bevindingen van het rapport. Het rapport is bovendien geen eindstation. Staatssecretaris Uslu benadrukt dat dit rapport een nulmeting is en dat de ontwikkelingen op dit gebied zorgvuldig zullen worden gemonitord met regelmatige herhaling van het onderzoek. Thomas Drissen, directeur van De Creatieve Coalitie, is blij dat er eindelijk een nulmeting is uitgevoerd. “Het is van groot belang dat onze diverse samenleving ook vertegenwoordigt wordt in een diversiteit aan verhalen én in een diversiteit aan makers. Nu dit onderzoek er ligt, kan niemand meer om de uitkomsten heen.”
Aanvullend diversiteitsonderzoek
Daarnaast kondigt de staatssecretaris aan dat er ook onderzoek nodig is naar representatie en inclusie in de bredere cultuursector, niet alleen met betrekking tot kleur, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van gender en mensen met een beperking. In de komende periode zal de staatssecretaris de Kamer informeren over de opvolging van het advies van de Raad voor Cultuur met betrekking tot de code diversiteit en inclusie in de culturele basisinfrastructuur.