Zzp’ers opgelet: controleer je modelovereenkomst
Afgelopen voorjaar deed de Hoge Raad een belangrijke uitspraak over schijnzelfstandigheid in een zaak tussen vakbond FNV tegen Deliveroo. Het hoogste gerechtshof oordeelde dat maaltijdbezorgers van Deliveroo geen ondernemers waren, maar dat er sprake was van een arbeidsovereenkomst. Deze uitspraak heeft ook gevolgen voor sommige zzp’ers met een modelovereenkomst in de culturele en creatieve sector. Sowieso is het raadzaam om de geldigheidsduur van je modelovereenkomst te controleren.
De Belastingdienst heeft de goedkeuring ingetrokken van modelovereenkomsten tussen zzp’er en opdrachtgever die gebaseerd zijn op ‘vrije vervanging’. Bij deze overeenkomsten komen opdrachtnemer (de zzp’er) en opdrachtgever overeen dat de opdrachtnemer een echte zzp’er is omdat hij/zij/hen zich vrij mag laten vervangen. De Hoge Raad heeft echter geoordeeld dat ook bij vrije vervanging sprake kan zijn van een arbeidsovereenkomst.
Als het goed is hebben brancheorganisaties, en andere geregistreerde aanvragers, uiterlijk 1 oktober 2023 een brief van de Belastingdienst ontvangen. Hierin staat dat deze modelovereenkomsten vanaf 2024 niet meer geldig zijn. Dit gaat om algemene, individuele, en branche-specifieke modelovereenkomsten die gebaseerd zijn op de ‘vrije vervanging’.
Ontwerpers: opgelet
Volgens de website van de Belastingdienst wordt in ieder geval één van de twee modelovereenkomsten voor ontwerpers vanaf de jaarwisseling ingetrokken. Deze overeenkomst is in 2022 goedgekeurd en ingediend door de Beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers (BNO).
Waar heb ik een modelovereenkomst voor nodig?
Een modelovereenkomst is een door de Belastingdienst goedgekeurd document. Hierin leg je de relatie vast tussen jou en je opdrachtgever. In dit document geef je aan dat je als zelfstandig ondernemer werkt en niet in loondienst werkt voor de opdrachtgever. Met andere woorden; als je werkt volgens een geldige modelovereenkomst, ben je niet in loondienst.
Modelovereenkomst? Let op de geldigheidsduur
Ben je zzp’er en maak je gebruik van een modelovereenkomst met opdrachtgevers? Let dan op de geldigheidsduur. Wanneer de geldigheidsduur is afgelopen en je wilt dit modelovereenkomst gebruiken, kun je daar niet altijd rechten aan ontlenen. Inmiddels zijn al veel modelovereenkomsten niet meer geldig.
Benieuwd of jouw modelovereenkomst nog geldig is? Controleer dan dit overzicht of ga naar deze pagina van de Belastingdienst.