verhoging btw-tarief cultuur: ‘klap voor Fair Pay’
12 juli 2023
Het demissionaire kabinet is voornemens om de btw op cultuur te verhogen van 9% naar 21%. Dat schreef staatssecretaris Van Rij (financiën) afgelopen vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Dat is niet alleen slecht nieuws voor iedereen die van kunst en cultuur houdt, maar het is vooral slecht nieuws voor de zzp’ers die in de culturele sector werken.
Veel culturele instellingen kunnen de btw niet terugvragen. Dat geldt ook voor particuliere opdrachtgevers. Zzp’ers worden dan ineens 12% duurder zonder dat zijzelf daar iets aan verdienen. Dit zou een klap betekenen voor de implementatie van Fair Pay. Thomas Drissen, directeur van De Creatieve Coalitie: “Niet alleen de toegankelijkheid van cultuur staat door deze lastenverzwaring onder druk, maar juist ook de inkomens van tienduizenden werkenden. Dit zou een klap in het gezicht betekenen voor de implementatie van Fair Pay. Daarom roepen wij de politiek op: zeg nee tegen een hoge btw”.
Het verhogen van de btw op cultuur moet jaarlijks ruim één miljard euro opleveren. Het kabinet wil haast maken met de lastenverzwaring: ‘Voor Prinsjesdag zal het kabinet aangeven welke vervolgstappen worden genomen’, zo schrijft de demissionair staatssecretaris van financiën. Deze lastenverzwaring zou echter het Fair Pay-beleid ernstig ondergraven. Eerder besloot staatssecretaris Uslu namelijk dat alle zzp’ers per 2025 recht hebben op Fair Pay wanneer de opdrachtgever een BIS-instelling betreft. Maar als de btw met 12% toeneemt gaat dit gegarandeerd ten koste van de financiële ruimte van culturele instellingen om zzp’ers eerlijk te betalen.
Een motie van Kamerlid Kwint (SP) om het btw-tarief niet voor de culturele sector te verhogen, haalde donderdag 6 juli net géén meerderheid. Er is echter nog een kans om deze maatregel te stoppen. Nu het kabinet is gevallen, kunnen Kamerfracties aangeven welke onderwerpen zij willen overlaten aan een nieuw kabinet. Daarom vraagt De Creatieve Coalitie aan fracties in de Tweede Kamer om de kwestie ‘controversieel’ te laten verklaren. Wanneer de kwestie controversieel wordt verklaard, dan kan deze lastenverzwaring niet per 2024 ingaan. Begin september beslist de Kamer of het btw-tarief controversieel wordt verklaard.