Drie tips voor een succesvolle onderhandeling

De zomer is het ideale moment om te evalueren, nieuwe doelen te stellen, en om nieuwe skills te leren. Goed kunnen onderhandelen is daarbij een onmisbare vaardigheid. Onderhandelen is een kunst die zowel een goede voorbereiding als strategisch denken vereist. Of je nu onderhandelt over een zakelijke deal, je salaris, of je een alledaags conflict probeert op te lossen, zijn er universele principes die je kunt volgen om je kans op succes te vergroten. Aidan Winkels, onderhandelingsexpert bij &FLUENCE, geeft je drie onmisbare tips en tricks om effectief te onderhandelen.


1. Goede voorbereiding is het halve werk
 
Een succesvolle onderhandeling begint met een grondige voorbereiding. Voordat je aan tafel gaat, is het essentieel om je doelen en de mogelijke doelen van de tegenpartij helder te hebben. Dit omvat het definiëren van je Beste Alternatief Zonder Onderhandelresultaat (BAZO), wat betekent dat je van tevoren weet wat je minimale acceptabele uitkomst is. Dit geeft je een sterke basis en voorkomt dat je in de onderhandeling concessies doet die je eigenlijk niet kunt veroorloven. 

2. Ken je onderhandelstijl 
Het begrijpen van je eigen onderhandelstijl en die van de ander kan een significant voordeel bieden. De Thomas-Kilmann model onderscheidt vijf onderhandelstijlen: competitief, samenwerkend, compromis, vermijdend, en accomoderend. Het herkennen van deze stijlen helpt je om strategisch te reageren en je aanpak aan te passen. Bijvoorbeeld, een competitieve stijl kan effectief zijn in een eenmalige deal, terwijl een samenwerkende stijl beter werkt voor langdurige relaties. 

3. Ankeren: Zet de toon met het eerste bod 
Het eerste bod in een onderhandeling kan een sterk ‘anker’ zijn die de toon zet voor de rest van het gesprek. Onderzoek toont aan dat degene die als eerste een bod doet, vaak de uiteindelijke uitkomst van de onderhandeling beïnvloedt. Dit komt omdat het initiële bod als referentiepunt fungeert. Zorg ervoor dat je eerste bod strategisch is en ruimte laat voor onderhandelingen. Dit geeft je een psychologisch voordeel en kan leiden tot een gunstigere deal. 

Succesvol onderhandelen vraagt dus om een mix van voorbereiding, inzicht in jezelf en bewustzijn van toekomstige relaties. Door deze tips te volgen, kun je een start maken in het verbeteren van je vaardigheden en betere resultaten behalen in onderhandelingen. Ga jij er deze zomer mee oefenen?

Ben je als organisatie lid van De Creatieve Coalitie? Dan kun je gratis een driedelige onderhandelcursus volgen van Aidan Winkels waar je nog meer kennis meekrijgt. Naar de tutorial.

Vorige
Vorige

Hoe ontwikkel je een succesvolle verenigingsstrategie? drie adviezen van Inge Poorthuis 

Volgende
Volgende

Oproep aan kabinet Schoof: géén hogere btw