Btw-verhoging cultuur voorlopig van tafel: ‘geknokt en gestreden, adeldom verplicht’

De voorgestelde btw-verhoging van 9% naar 21% op cultuur, kunst en lezen lijkt van de baan. Minister van Financiën, Eelco Heinen, heeft tijdens het slotdebat over het Belastingplan aangegeven dat hij de wens van diverse fracties in de Tweede Kamer overneemt om de btw-verhoging niet door te laten gaan. Thomas Drissen, directeur van De Creatieve Coalitie, noemt dit ‘een buitengewoon hoopvol signaal’.

Tijdens de behandeling van het Belastingplan spraken onder andere Harmen Krul (CDA), Pieter Grinwis (ChristenUnie), Chris Stoffer (SGP), Hans Vijlbrief (D66) en Senna Maatoug (GroenLinks-PvdA) zich uit tegen de btw-verhoging op cultuur, kunst en lezen. Vrijwel alle oppositiefracties gaven aan niet akkoord te gaan met de verhoging van de belasting op deze sectoren, wat een betekenisvol signaal is aangezien de coalitiepartijen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer.

Op 14 november werd bekend dat de minister van Financiën zwicht voor de druk van de genoemde partijen. Hoewel de btw-verhoging nog steeds in het Belastingplan is opgenomen, heeft de minister de Tweede Kamer beloofd om in aanloop naar de voorjaarsnota met een alternatief te komen. Hiermee lijkt de btw-verhoging op cultuur, kunst en lezen voorlopig van de baan.

De Creatieve Coalitie reageert verheugd op deze politieke ontwikkeling. Thomas Drissen, directeur van De Creatieve Coalitie, verklaart: “Wij hebben vanaf het begin geknokt en gestreden tegen het plan om de btw op cultuur, kunst en lezen te verhogen. Samen met Kunsten '92 hebben wij bondgenoten gezocht in sport, media en de horecasector om dit plan van tafel te krijgen onder de noemer #geenhogerebtw. Het nieuws van vandaag is een buitengewoon hoopvol signaal. Na maandenlange acties, petities en demonstraties, hebben wij de kracht van het collectief aangetoond. Samen zijn wij wezenlijk sterker.”

Drissen waarschuwt echter voor te vroeg juichen. Voorlopig staat de btw-verhoging op cultuur, kunst en lezen nog steeds in de wet wanneer fracties van onder andere het CDA, ChristenUnie, SGP en D66 hiermee instemmen in de Eerste Kamer. Drissen: “Het moet gezegd worden: garanties hebben de bijna 400.000 mensen die werkzaam zijn in de culturele en creatieve sector nog niet. Wij moeten erop vertrouwen dat Eelco Heinen zijn woord houdt en de btw-verhoging op cultuur, kunst en lezen daadwerkelijk terugdraait. Dat geeft ongemak en langer dan nodig onzekerheid. Maar adeldom verplicht en wij zullen de minister aan deze uitspraak houden. Vandaag is een grote overwinning. De waarden van cultuur, kunst en lezen worden gevoeld en gedeeld door niet alleen een groot deel van de Tweede Kamer, maar ook door het Nederlandse publiek.”

De Creatieve Coalitie is de koepelvereniging van 45 creatieve beroepsorganisaties en vakbonden. Samen vertegenwoordigen wij ruim 40.000 werkenden in de culturele en creatieve sector.

Vorige
Vorige

De btw-verhoging definitief van tafel? Vijf vragen en antwoorden

Volgende
Volgende

Constructief gesprek met minister van Hijum over positie creatieve zzp’ers