Constructief gesprek met minister van Hijum over positie creatieve zzp’ers

Foto © Provincie Overijssel, CC BY 2.0

Lees meer nieuws

Op uitnodiging van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Eddy van Hijum, is op woensdag 16 oktober een constructief gesprek gevoerd over de dringende noden van zzp’ers en opdrachtgevers in de culturele en creatieve sector met vertegenwoordigers van Platform ACCT, De Creatieve Coalitie, Kunstenbond en de NCP. Eerder riepen De Creatieve Coalitie & Kunstenbond de Tweede Kamer op om in gesprek te gaan vanwege de opeenstapeling van beleid dat zzp’ers uit de culturele en creatieve sector treft. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid pakte deze handschoen op en initieerde vervolgens het gesprek.

Tijdens het gesprek stond de unieke positie van zzp’ers in de sector centraal, evenals de impact van beleid op zowel zzp’ers als opdrachtgevers. Enkele voorbeelden hiervan zijn de verhoging van het btw-tarief, de plannen voor een verplichte basisverzekering arbeidsongeschiktheid, de kortlopende en publieke financiering van de sector, de sociale dialoog en de ketentafels van Platform ACCT, de algehele bestaanszekerheid van zzp’ers, de onduidelijkheid bij de kwalificatie van de arbeidsrelatie, het tegengaan van schijnzelfstandigheid en het Wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) bij een laag zzp-tarief.

Als vertegenwoordigers van opdrachtnemers en opdrachtgevers bevestigden wij dat we de agenda van de minister delen om onder andere schijnzelfstandigheid te bestrijden en zelfstandig ondernemerschap te faciliteren. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft toegezegd om de dialoog over deze onderwerpen voort te zetten, in overleg te treden met minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) over de impact van de opeenstapeling van beleid en zegde een werkbezoek toe. De toezeggingen zullen binnenkort worden gerapporteerd aan de Tweede Kamer.

Flitspeiling

In aanloop naar het gesprek zette De Creatieve Coalitie een flitspeiling uit onder de aangesloten lidorganisaties. In deze flitspeiling gaven de beroepsorganisaties, netwerken, vakverenigingen en vakbonden aan dat de btw-verhoging, de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, bezuinigingen én de bestaanszekerheid van zzp’ers momenteel de grootste zorgpunten zijn. Ook het beleid rondom tegengaan schijnzelfstandigheid, opmars van kunstmatige intelligentie en de daling van de zelfstandigenaftrek, baren vertegenwoordigers van zzp’ers grote zorgen.

Foto van vergaderzaal in het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


Volgende
Volgende

Fair Pop Pilot: eerste stap naar eerlijke betaling in de popsector