Nieuws
Verhoging btw-tarief cultuur: ‘klap voor Fair Pay’
Het demissionaire kabinet is voornemens om de btw op cultuur te verhogen van 9% naar 21%. Dat schreef staatssecretaris Van Rij (financiën) afgelopen vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Dat is niet alleen slecht nieuws voor iedereen die van kunst en cultuur houdt, maar het is vooral slecht nieuws voor de zzp’ers die in de culturele sector werken.
Meerderheid culturele en creatieve zzp'ers onverzekerd bij arbeidsongeschiktheid
De meeste zzp’ers in de culturele en creatieve sector geven aan nog niets geregeld te hebben voor het geval zij arbeidsongeschikt raken. Voor de minderheid die al wel iets heeft geregeld is een broodfonds de meest populaire verzekeringsvorm. Slechts 11% van alle respondenten heeft daadwerkelijk een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de lange termijn. Dat blijkt uit een enquête onder 500 respondenten van De Creatieve Coalitie.
Fair Pay vanaf 2025 verplicht
Een eerste grote stap naar een eerlijke beloning is gezet: per 2025 wordt Fair Pay verplicht voor culturele instellingen die geld ontvangen uit de basisinfrastructuur (BIS). Staatssecretaris Gunay Uslu omarmt het verplicht stellen van een eerlijke beloning in de sector. De Creatieve Coalitie, én haar 43 lidorganisaties, dringen al jaren aan op verplichtstelling van Fair Pay. Dit is fantastisch nieuws voor werkenden in de sector, hoewel de strijd daarmee nog niet is gestreden.
Vraag nog snel geld aan: Oog voor Impuls
Zzp'ers en opdrachtgevers in de culturele en creatieve sector hebben nog iets meer dan drie weken voor het aanvragen van de stimulansregelingen ‘Zelfverzekerd’, ‘Zekere Zaak’ en ‘Nu voor Later’. Aanvragen kunnen nog tot vrijdag 30 juni 2023 worden ingediend, waarna de loketten van het programma Oog voor Impuls vooralsnog worden gesloten.
Staatssecretaris Uslu over diversiteit: ‘Sector moet aan de slag’
Makers van kleur ervaren de audiovisuele-sector nog als weinig inclusief. Dat blijkt uit een grondig onderzoek binnen de sector. Staatssecretaris Uslu roept de sector op om met de uitkomsten aan de slag te gaan.
Makers maken zich grote zorgen over de wet investerings-verplichting
Een goede investeringsverplichting is van absolute noodzaak om streamingdiensten ook eerlijk te laten bijdragen aan de Nederlandse audiovisuele cultuursector. Maar een goed wetsvoorstel lijkt steeds verder uit zicht te raken. Terwijl de wet juist bedoeld was om de toekomst van het het Nederlandse audiovisuele cultuuraanbod veilig te stellen, wordt de wet door toedoen van verschillende amendementen ernstig in de effectiviteit geschaad. De Creatieve Coalitie doet in een brief aan de Tweede Kamer een appèl aan Kamerleden om alsnog de juiste keuze te maken.
Nu voor later: stimulans voor pensioenopbouw zzp’ers
Zzp’ers bouwen geen pensioen op via een werkgever en dienen daarom zelf plannen te maken voor later. Het programma Oog voor Impuls stimuleert zzp’ers in de culturele en creatieve sector om een gezonde beroepspraktijk te ontwikkelen, met onder meer een pensioenvoorziening.
Staatssecretaris Uslu op bezoek
Op woensdag 1 februari was staatssecretaris Uslu van cultuur en media te gast bij de Kunstenbond en de Creatieve Coalitie voor een gesprek over fair pay en de positie van makers en creatieve professionals. Het werd een fijn en open gesprek met een inspirerende uitwisseling van gedachten om makers en werkenden meer centraal te stellen.
Eerste nieuwjaarsborrel succes
Op 26 januari jl. vond de allereerste nieuwjaarsborrel van de Creatieve Coalitie plaats. Met dank aan de gastvrijheid van de Kunstenbond konden we terecht in hun prachtige pand in Amsterdam. De middag begon met een open huis; iedereen kreeg een kijkje achter de schermen bij de grootste vakbond voor werkenden in de culturele en creatieve sector.
Brief taskforce: laat de tegemoetkoming terechtkomen waar de nood het hoogst is
Op 14 december 2022 debatteert de Tweede Kamer over de Najaarsnota van het kabinet. Deze nota biedt de culturele sector perspectief in financieel donkere tijden. Er is vanaf 2023 structureel geld vrijgemaakt voor maatschappelijke sectoren waaronder de cultuur, om tegemoet te komen aan de stijgende (energie)lasten. Maar zolang deze middelen niet concreet vertaald zijn door Rijk, gemeenten en provincies leeft de sector tussen hoop en vrees.