Raad van State kraakt btw-verhoging, Tweede Kamer organiseert rondetafel
Lees meer nieuws
Het kabinet heeft het voornemen om de belasting op cultuur, boeken, kunst en media te verhogen van 9% naar 21%. Per 2026 zou de btw-verhoging moeten doorgaan. De Raad van State heeft advies gegeven op dit kabinetsvoornemen en kraakt de maatregel. De Raad stelt dat het gebrek aan toelichting op een ‘tamelijk willekeurige keuze’ lijkt. Donderdag 26 september vindt een rondetafelgesprek plaats in de Tweede Kamer met (ervarings)deskundigen. De Creatieve Coalitie zal haar zorgen uiten tijdens dit gesprek.
Staatssecretaris Idsinga (Financiën) gaf eerder in de beantwoording van schriftelijke Kamervragen aan dat de impact van de btw-verhoging op burgers en makers niet nader is onderzocht. Op vragen van de D66-fractie over de omvang van deze inkomensderving, schrijft de staatssecretaris: ‘In hoeverre een btw-verhoging tot inkomstenderving voor individuele ondernemers leidt, is in grote mate afhankelijk van het antwoord op de vraag of de ondernemer deze stijging kan doorberekenen aan zijn afnemer’. Het kabinet stelt: ‘Het is niet mogelijk om uitspraken hierover te doen’.
De Raad van State kraakt de gebrekkige onderbouwing van het verhogen van het btw-tarief en het niet in kaart brengen van de effecten van deze maatregel. Daarnaast zet de Raad vraagtekens bij één van de kernargumenten bij de btw-verhoging, namelijk het versimpelen van het belastingstelsel: ‘Door het gebrek aan motivering (..) komen de gemaakte keuzes willekeurig over. Het is mede daardoor niet duidelijk hoe de voorgestelde gedeeltelijke afschaffing van het verlaagde btw-tarief een bijdrage levert aan de vereenvoudiging van het belastingstelsel en een meer consistente belastingheffing op diverse goederen en diensten. Door de differentiatie lijkt het omgekeerde eerder het geval.’
Concreet, adviseert de Raad van State om de btw-verhoging in een aparte wet te behandelen. Nu is de btw-verhoging nog onderdeel van een groter belastingmaatregelenpakket.
Rondetafelgesprek
Op donderdag 26 september organiseert de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de effecten van de btw-verhoging op cultuur, kunst, media, boeken en onderwijs. Dorine Schoon, bestuurder De Creatieve Coalitie en oprichter Platform voor Freelance Musici (PvFM), zal namens De Creatieve Coalitie de Tweede Kamer te woord staan. Zij zal het perspectief van de 300.000 mensen die werkzaam zijn in de sector, vertegenwoordigen.
Een zogenoemde position paper van De Creatieve Coalitie is inmiddels naar de Tweede Kamer gestuurd over dit onderwerp. Andere genodigden zijn Jeroen Bartelse, directeur TivoliVredenburg en covoorzitter Kunsten ‘92, Sjoerd Feitsma, directeur Platform ACCT, Ronnie Degen, directeur o.a. Zwarte Cross, Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging en Stichting Museumkaart, o.a. ook voorzitter van de Federatie Cultuur. Ook zijn de financiële woordvoerders in de Tweede Kamer aangeschreven over de btw-verhoging.
Het rondetafelgesprek is een openbare bijeenkomst in de Tweede Kamer. Wil jij hierbij aanwezig zijn? Kom naar het Rondetafgelgesprek op donderdag 26 september in Den Haag. Hoe meer makers, mogelijkmakers en uitvoerenden aanwezig zijn, hoe groter signaal wij afgeven. Je hebt alleen een geldig identiteitsbewijs nodig om het rondetafelgesprek bij te wonen.