Jazz, Cultuurmarketing en Archeologie: Fair Pay-voorstellen open ter consultatie

Foto door Headway (Unsplash)

Drie ketentafels van Platform ACCT hebben een belangrijk moment bereikt: zij hebben hun Fair Pay-voorstellen opengesteld ter consultatie voor alle werkenden. Afgelopen jaar hebben diverse gesprekstafels tussen werkenden en werkgevers plaatsgevonden met het doel om tot een concrete invulling te komen van het begrip Fair Pay. Nu is het moment om je als werkende uit te spreken over wat je van de voorstellen vindt.

Vanaf 2025 moeten instellingen of fondsen die van de Rijksoverheid cultuursubsidie ontvangen, Fair Pay doorvoeren voor werkenden. Het is cruciaal dat de komende tijd ook concrete invulling wordt gegeven aan wat een ‘eerlijke betaling’ inhoudt. De zogenoemde ketentafels moeten invulling geven aan die vraag. Deelnemers uit de sectoren Jazz, Cultuurmarktering en Archeologie hebben in het afgelopen jaar diverse gesprekken gevoerd over wat Fair Pay concreet betekent in hun beroepspraktijk. Voorafgaand aan deze gesprekken, hebben werkenden in samenwerking met De Creatieve Coalitie een meerdaagse onderhandelingstraining gevolgd van trainingsbureau &FLUENCE.

Drie van deze ketentafels presenteren nu hun voorlopige resultaat en stellen de resultaten open ter consultatie. Met andere woorden; werk jij in één van de volgende disciplines? Spreek je uit. Het betreft de volgende ketentafels:

Jazz/World/Contemporary Componisten & Musici (deadline 15 september)

De ketentafel Jazz/World/Contemporary Componisten en Musici presenteert een nieuw Fair Pay voorstel. Het voorstel betreft tarieven voor concerten door musici en compositie-opdrachten door componisten. Bij de musici worden aan de hand van wegingsfactoren vier loopbaanfases onderscheiden met elk een eigen tarief. Bij de componisten wordt gebruik gemaakt van een bestaande onderbouwde honorariumtabel.

Lees verder en bekijk het voorstel

Cultuurmarketing (deadline 15 september)

De ketentafel Cultuur Marketing en Communicatie presenteert een nieuw Fair Pay voorstel. Het voorstel betreft een zogeheten MarCom Framework. Hierin worden vijf rollen van professionals onderscheiden die binnen bepaalde waarderingsgroepen en op bepaalde levels kunnen functioneren. Aan deze levels zijn zzp-tarieven gekoppeld, afgeleid van de Algemene Markt Nederland, en voorzien van een afslag van 15% lager voor cultureel Nederland.

Lees verder en bekijk het Framework

Archeologie (deadline 30 september)

De ketentafel Archeologie presenteert twee nieuwe Fair Pay voorstellen. Het eerste voorstel betreft een functiehuis. Het tweede voorstel betreft een notitie Veiligheid en Werkomstandigheden Archeologie. Werk jij als archeoloog?

Lees verder en bekijk de voorstellen

Hoe doe ik mee?

De voorstellen zijn nu nog in conceptfase. De deelnemers aan deze ketentafels ontvangen graag van relevante werkenden input over de voorlopige resultaten. Op de pagina van iedere discipline is een invulformulier opgenomen. Vul het invulformulier in en stuur deze naar Platform ACCT voor de desbetreffende deadline. Zo weet je zeker dat jouw mening gehoord wordt.


Vorige
Vorige

Verplichte AOV: twee op de drie zzp’ers willen alternatieve wachttijd

Volgende
Volgende

Hoe ontwikkel je een succesvolle verenigingsstrategie? drie adviezen van Inge Poorthuis