Nieuws
Dit is nodig om het Noorden op de culturele kaart te zetten
Friesland, Groningen en Drenthe hebben veel prominente culturele en creatieve makers voortgebracht. Maar om deze regio te laten floreren zijn extra inspanningen broodnodig. Daarom hebben De Creatieve Coalitie, Mooiedingenmakers en New Noardic Wave een manifest opgesteld om ervoor te zorgen dat in het jaar 2030 het Noorden schittert als nooit tevoren.
Kandidaat-Kamerleden pleiten voor betere verankering van cultuur in de wet
Tijdens het Collectieve Creatieve Cultuurdebat werd duidelijk dat ook op het gebied van cultuur en creativiteit er iets te kiezen valt in het stemhokje. Hoewel alle aanwezige partijen meer werk wilden maken van het onbenutte potentieel van de culturele en creatieve sector op onze samenleving, deelden ze ook een grote zorg over de toekomst van het cultuurbeleid in Nederland. Bij het verkiezingsdebat van woensdag 15 november in TivoliVredenburg (Utrecht) waren circa 400 bezoekers aanwezig.
De Creatieve Community is gelanceerd
Vanaf nu is er één digitale ontmoetingsplek voor alle 300.000 werkenden in de culturele en creatieve sector: de Creatieve Community. In deze community kunnen vakgenoten vanuit allerlei disciplines met elkaar in gesprek gaan, blijf je op de hoogte van actuele ontwikkelingen en kun je tools vinden om je (arbeidsmarkt)positie te versterken.
Spreek je uit over zzp-wet tegen schijnzelfstandigheid
Zzp’ers in de culturele en creatieve sector opgelet. Er is een conceptwetsvoorstel gepubliceerd die de opvolging moet worden van de wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties). Deze wet moet schijnzelfstandigheid tegengaan en zzp'ers meer zekerheden geven. De Creatieve Coalitie wil namens haar leden een officiële reactie geven op dit wetsvoorstel. Daarvoor hebben wij de hulp nodig van zzp’ers en vragen wij hen ter consultatie.
Spreek je uit: voorstellen Fair Pay open ter consultatie
Zes ketentafels van Platform ACCT hebben een cruciaal moment bereikt: zij hebben hun Fair Pay-voorstellen opengesteld ter consultatie voor alle werkenden. Afgelopen jaar hebben diverse gesprekstafels tussen werkenden en werkgevers plaatsgevonden met het doel om tot een concrete invulling te komen van het begrip Fair Pay. Nu is het moment om je als werkende uit te spreken over wat je van de voorstellen vindt.
Zzp’ers opgelet: controleer je modelovereenkomst
Afgelopen voorjaar deed de Hoge Raad een belangrijke uitspraak over schijnzelfstandigheid in een zaak tussen vakbond FNV tegen Deliveroo. Het hoogste gerechtshof oordeelde dat maaltijdbezorgers van Deliveroo geen ondernemers waren, maar dat er sprake was van een arbeidsovereenkomst. Deze uitspraak heeft ook gevolgen voor sommige zzp’ers met een modelovereenkomst in de culturele en creatieve sector. Sowieso is het raadzaam om de geldigheidsduur van je modelovereenkomst te controleren.
Wat betekent Prinsjesdag financieel voor mij?
Ieder jaar op Prinsjesdag maakt de regering de Miljoenennota en de Rijksbegroting bekend. Hierin staat hoeveel geld de regering het komende jaar voor de verschillende plannen beschikbaar stelt en waar dat geld vandaan komt. Deze plannen hebben invloed op alle Nederlanders. In dit artikel leggen wij uit hoe deze plannen financieel impact hebben op jouw portemonnee als werkende in de culturele of creatieve sector.
Prinsjesdag: btw-verhoging op kunst en cultuur van de baan, werkenden opgelucht
Het btw-tarief op cultuur wordt in 2024 niet verhoogd, dat blijkt uit de Prinsjesdagstukken die het demissionaire kabinet vandaag presenteert. Eerder werd de verhoging van de btw op cultuur overwogen om het begrotingstekort op te vullen. Werkenden in de culturele sector zijn opgelucht dat er gehoor is gegeven aan de oproep van De Creatieve Coalitie om deze maatregel te schrappen.
Input verkiezingen: wat kan de politiek doen voor werkenden?
Op 22 november 2023 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Achter de schermen zijn politieke partijen druk bezig geweest met het opstellen van hun verkiezingsprogramma’s. De Creatieve Coalitie heeft de politiek, in samenwerking met de Kunstenbond en Platform Makers, laten weten welke problemen er spelen in de sector en daarvoor zeven oplossingen aangedragen. Dit is onze inzet voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Verhoging btw funest voor zzp’ers
Verhoging van het btw-tarief op cultuur zou funest zijn voor zzp'ers in de culturele en creatieve sector. Daarom doet De Creatieve Coalitie een laatste oproep aan de Tweede Kamer, het demissionaire kabinet en aan de programmacommissies van politieke partijen om het btw-tarief niet te verhogen. Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij kondigde eerder aan te overwegen om het lage btw-tarief voor kunst en cultuur af te schaffen. De Creatieve Coalitie heeft aan de politiek laten weten dat deze lastenverzwaring van tafel moet.
Hoe een regeerakkoord tot stand komt (en waarom dit akkoord belangrijk is)
Politieke keuzes hebben onvermijdelijk invloed op iedereen die werkt in de culturele en creatieve sector. Spannende tijden breken daarom aan met de Tweede Kamerverkiezingen op komst. De hamvraag voor onze sector: wat voor afspraken worden er straks in het regeerakkoord opgenomen? En hoe komt zo’n regeerakkoord tot stand?
Gunstige subsidies voor zzp’ers verlengd
De kogel is door de kerk: diverse subsidies waar zzp’ers in de culturele en creatieve sector aanspraak op kunnen maken, worden verlengd tot uiterlijk 1 juli 2024. Deze gunstige subsidies leveren zzp’ers in de sector algauw honderden euro’s op. Eerder werd de deadline al naar achter geschoven.
Wetsvoorstel maakt overwerken goedkoper, vrees voor perverse prikkel
Een nieuw wetsvoorstel van demissionair minister Van Gennip (Sociale Zaken) maakt het voor werkgevers gunstiger om hun medewerkers structureel te laten overwerken. Maar daardoor wordt het voor werkgevers ook aantrekkelijker om contracten af sluiten met minder vaste uren, zo waarschuwt De Creatieve Coalitie. Werknemers in de culturele en creatieve sector krijgen daardoor minder zekerheid en kunnen nóg flexibeler worden ingezet. Dit zou een verslechtering zijn van de huidige arbeidspositie.
Onderzoek: Cultuursector draagt bij aan een betere wereld
De Tweede Kamer liet onlangs onderzoek verrichten naar hoe de culturele en creatieve sector kan bijdragen aan maatschappelijke opgaven. De conclusie komt voor velen niet als een verrassing: cultuur draagt wezenlijk bij aan het oplossen van grote maatschappelijke problemen in de samenleving. Bovendien is er nog veel onbenut potentieel, zo concluderen de onderzoekers.
Wat betekent de val van het kabinet voor de culturele sector?
Het kabinet-Rutte IV is gevallen. Op 22 november zijn er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Tot die tijd regeert het kabinet in demissionaire status. Dat betekent dat het kabinet lopende zaken afhandelt en geen grote initiatieven meer neemt, tenzij de Tweede Kamer daarvoor toestemming geeft. Deze politieke ontwikkelingen hebben gevolgen voor de cultuursector. Dit zijn de drie belangrijkste punten die jij moet weten.
Verhoging btw-tarief cultuur: ‘klap voor Fair Pay’
Het demissionaire kabinet is voornemens om de btw op cultuur te verhogen van 9% naar 21%. Dat schreef staatssecretaris Van Rij (financiën) afgelopen vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Dat is niet alleen slecht nieuws voor iedereen die van kunst en cultuur houdt, maar het is vooral slecht nieuws voor de zzp’ers die in de culturele sector werken.
Meerderheid culturele en creatieve zzp'ers onverzekerd bij arbeidsongeschiktheid
De meeste zzp’ers in de culturele en creatieve sector geven aan nog niets geregeld te hebben voor het geval zij arbeidsongeschikt raken. Voor de minderheid die al wel iets heeft geregeld is een broodfonds de meest populaire verzekeringsvorm. Slechts 11% van alle respondenten heeft daadwerkelijk een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de lange termijn. Dat blijkt uit een enquête onder 500 respondenten van De Creatieve Coalitie.
Fair Pay vanaf 2025 verplicht
Een eerste grote stap naar een eerlijke beloning is gezet: per 2025 wordt Fair Pay verplicht voor culturele instellingen die geld ontvangen uit de basisinfrastructuur (BIS). Staatssecretaris Gunay Uslu omarmt het verplicht stellen van een eerlijke beloning in de sector. De Creatieve Coalitie, én haar 43 lidorganisaties, dringen al jaren aan op verplichtstelling van Fair Pay. Dit is fantastisch nieuws voor werkenden in de sector, hoewel de strijd daarmee nog niet is gestreden.
Vraag nog snel geld aan: Oog voor Impuls
Zzp'ers en opdrachtgevers in de culturele en creatieve sector hebben nog iets meer dan drie weken voor het aanvragen van de stimulansregelingen ‘Zelfverzekerd’, ‘Zekere Zaak’ en ‘Nu voor Later’. Aanvragen kunnen nog tot vrijdag 30 juni 2023 worden ingediend, waarna de loketten van het programma Oog voor Impuls vooralsnog worden gesloten.
Staatssecretaris Uslu over diversiteit: ‘Sector moet aan de slag’
Makers van kleur ervaren de audiovisuele-sector nog als weinig inclusief. Dat blijkt uit een grondig onderzoek binnen de sector. Staatssecretaris Uslu roept de sector op om met de uitkomsten aan de slag te gaan.